Ett charmigt och uppskattat boende!

Vi är ett bed & breakfast som under 2005 utökade vår verksamhet med tre nya hotellrum på Östanbäcken i Härnösand. Ett fallfärdigt magasin har förvandlats till det perfekta boendet för Härnösandsbesökare.

Våra rum har hotellstandard med egen toalett och dusch. Alla rum har tv och gratis trådlös internetuppkoppling och möjlighet till självhushåll. Vi fyller kylskåp och skafferi med det ni behöver för att laga frukost som ingår i priset. Verksamheten startades i augusti 2002 och har under åren haft tusentals nöjda gäster.

Vi som driver verksamheten heter Robert Berglund och Katarina Byström. Nu kan vi erbjuda dig som gäst riktigt härliga hotellrum mitt i stan.

Bygget av rum 1-3

När vi tog över denna fastighet var detta gårdshus helt förfallet. Efter mångas års använding av såväl boskap som människor hade de rejäla timmerstockarna gjort sitt och taket började att ge vika. En plats i det vackra Östanbäcken där människor i århundraden lämnat sina spår, tog vi till våra hjärtan, och bestämde oss för att varsamt återskapa och lyfta till 2000-talet.

År 2004 satte vi igång med att plocka ner och sedan bygga upp detta gårdshus. Vårt mål var att återskapa byggnaden som den en gång såg ut och samtidigt skapa ett modernt boende så att fler skulle få ta del av denna vackra plats!

Huset är ritat av arkitekten Anders Nyqvist som lyckades med koststycket att dels bevara utsidan av huset som det en gång såg ut och samtidigt skapa härliga rum inuti, för övernattande gäster. Byggnaden är också ett miljöhus med väggar isolerade med träull och värmeväxlare som enda uppvärmning.

Då vi båda arbetar i familjeföretaget LOGOSOL (vi tillverkar och säljer maskiner för småskalig träförädling) är mycket av virket förstås sågat med Solosågen och hyvlat med Solohyveln. Ytterpanelen består till en del av bräder från julgranen från Härnösands torg som vi sågade vi upp på plats i januari 2005. Verksamheten startade 2002 och under åren har tusentals gäster kommit hit och ”kännt sig som hemma”, precis som vi drömde om.

Vi är både glada och stolta över att kunna erbjuda dig detta boende på Östanbäcken!

Kort om Östanbäcken

Östanbäcken är en av Sveriges bäst bevarade stadsdelar. Härnösand grundlades 1585 av kung Johan III och här på Östanbäcken byggdes stadens första hus. Gatan med timrade stugor följde den buktande strandlinjen, där varje stuga hade en egen sjöbod. Vid våra renoveringar i våra hus har vi upptäckt spår i väggarna från våra förfäder, bl. a. fisknät som tätning mellan timmerstockarna! Ännu följer gatan den gamla strandlinjen från 1585 och bebyggelsen utgörs fortfarande av charmiga trähus.

Östanbäcken har varit nära att rivas, men rivnigen stoppades och idag är området byggnadsminnesmärkt. De allra äldsta husen kan dateras byggda efter 1727, då en brand härjade i stadsdelen. Östanbäcken tog form utifrån vardagens realiteter och arbetets krav på fiskare, bönder och hantverkare. Den nuvarande bebyggelsen går delvis tillbaka till 1700-talet, även om de flesta av husen fått sin prägel under 1800-talet. Stadsdelen har under många år varit en plats där hantverket blommat, bland annat i form av bokbinderi, sadelmakeri, tapetserareverkstad, urmakeri och kopparslageri. I dag finns här en restaurang och ett café, en tatuerare, ett solarium, en ateljé och så Östanbäcken Bed & Breakfast förstås!

Mer centralt än på Östanbäcken går det knappt att bo i Härnösand. Affärer, restauranger, caféer, biograf och annan service är aldrig längre än en kullerstensgata bort. Detsamma gäller Simhallen, med bad, bastu, gym, idrottshall och spinning och även biblioteket och domkyrkan. Trots närheten till stadens utbud finner du ett rofyllt lugn på Östanbäcken. En mysig stämning har sänkt sig mellan trähusen. Vid ditt besök, tag en tur längs gatan och se vilka spår du kan finna från förr!